Ansvarsfullt spelande

Ansvarsfullt spelande

Casinospel och betting är spännande. Du har chansen att vinna stora vinster när du spelar på nätet. För de allra flesta av oss är spelande en kul hobby som adderar lite extra spänning i vardagen. Samtidigt vet vi att det finns risker med spelande. Det kan gå snabbt på nätet och det är lätt att svepas med i det höga tempot. Därför är det viktigt att vara medveten om vilka risker som finns, liksom att veta när det är dags att ta en paus i sitt spelande. Vi vill att spelande alltid ska ska vara en positiv upplevelse, och du ska aldrig känna att ditt spelande på slots får negativa konsekvenser. Är du orolig för ditt spelande? Eller kanske har du en nära anhörig som ligger i riskzonen? Då ska du fortsätta att läsa vidare här.

Vad betyder sunt spelande?

Att ha kontroll över sitt spelande. Det är definitionen av vad man kan kalla ett sunt spelande. Motsatsen är ett spelande med ett för högt risktagande. Förluster och besvikelser leder dessutom ofta till att man tar ännu högre risker. Om man tappar man kontrollen blir insatserna ofta högre och högre, vilket i slutändan påverkar den personliga ekonomin. Forskarna uppskattar att ca 2 % av Sveriges befolkning upplever någon form av problem med sitt spelande, den största riskgruppen är män i åldersgruppen 16-24 år.

Symtom på spelberoende

Forskarna har gjort en sammanställning på tecken som visar att du ligger i riskzonen för spelberoende.

• Spelaren tänker mycket på sitt onlinespelande. Att inte få spela är sammankopplat med rastlöshet och irritation.
• Försök att minska spelandet har misslyckats.
• Nätspel används för att dämpa ångest.
• Spelaren ljuger ofta för familj och nära vänner om sitt nätspelande. Lögnerna handlar t ex om hur hur ofta man spelar och hur stora förluster som man gjort.
• Det riskfyllda online spelandet påverkar ekonomi, familj och arbete.

Så gör du för att söka hjälp

För de flesta personer förblir spelandet som sagt ett nöje – men om man känner igen sig i de symtom vi beskrivit ovan är det viktigt att ta det som en varningssignal. Om man känner att man har svårt att behålla kontrollen över sitt spelande så finns det hjälp att få. Man kan till exempel kontakta stodlinjen.se för att få rådgivning.

Dessutom finns det olika typer av stödgrupper. I dessa möter du andra personer som är in i liknande situation som du.

Vad ska jag göra om jag känner någon med spelproblem?

För anhöriga och vänner kan det så klart kännas svårt att ta upp frågan om ett eventuellt spelberoende. Men kom ihåg att det faktiskt handlar om att rädda en närstående från en situation som denna själv kan har svårt att hantera. Spelproblem går ofta ut över familjerelationer, arbete och privatekonomi. Är du oroligt för någon i din närhet? stodlinjen.se bistår med hjälp. Genom kontakt med organisationen får du hjälp och råd om hur du ska gå vidare. Du kan självklart vara anonym i din kontakt. Med din hjälp kan personen komma på fötter igen. Vår avslutande råd är att alltid möta den spelberoende med förståelse utan anklagelser.